Så blir du lurad av olivoljan i affären

FEJK. Fröoljor spetsas med klorofyll och betakaroten för att få olivoljans gröngula nyans. Och spansk olja fraktas till Italien, buteljeras och säljs som ”italiensk”. Men det finns knep för att inte bli lurad. SvD guidar till bra olivolja.

Publicerad
Annons
Foto: COLOURBOX

Olivoljans väg från pressarna till köksbordet har kantats av fusk ända sen feniciernas tid. Men mixtrandet med de hälsosamma dropparna har ökat i takt med vurmen för Medelhavsdieten. År 2005 beslagtogs till exempel hundratusentals liter fejkolja i flaskor märkta med italienska flaggan och namn på ”låtsasproducenter”, typ Antika kvarnar.

Bluffen synas i Tom Muellers granskning av olivoljeindustrin, Extravirginity: The sublime and scandalous world of olive oil (Norton 2011). Bedrägerierna förklaras dels av att mindre nogräknade producenter upptaxerar sina olivskördar för att säkerställa fortsatt högt ekonomiskt stöd, dels av att kriminella gäng gett sig in i branschen.

Muellers iakttagelser stöds av en ny studie som, enligt Washington Post, visar att 73 procent av de fem vanligaste importerade olivoljorna i USA inte lever upp till kraven på kallpressade jungfruoljor, extra virgin. Och att 44 procent av konsumenterna föredrar oljor med en härsken ton eftersom de vant sig vid den smaken.

Annons
Annons

Sverige då? Även här säljs ”italienska” oljor som, om man läser det finstilta, kommer från ”länder inom EU”. Märkningen möjliggörs av ett kryphål i EU:s regelverk och förklaras av att spanska oljor importeras till Italien och buteljeras där. Innebär det att även vi får undermåliga oljor?

– Man kan känna sig ganska trygg när man handlar hos de stora butikskedjorna. De har skärpt sig och ställer högre krav på de oljor de importerar. Men visst kan det dyka upp partier med sämre oljor även här, säger Johan Blanche, sommelier som nyss uppdaterat sin prisbelönta bok Olivoljeguiden.

– Zeta, Fontana och Matric håller bra kvalitet, framför allt när ursprungslandet anges på etiketten. Oljor från små producenter har också ofta hög kvalitet, eftersom oliverna pressas direkt efter skörden.

De stora kedjorna har skärpt sig och ställer högre krav på de oljor de importerar. Johan Blanche, författare till Olivoljeguiden

I Nya olivoljeguiden (Kaibobi förlag) beskriver Johan Blanche smaken på 225 oljor som han hittat i svenska butiker. Smaken bestäms av olivsort och växtplats. Oljor från södra Spanien kan till exempel ha mycket bitterhet men också inslag av banan och svarta vinbär, berättar han.

– Oljor från centrala och södra Italien utmärks istället av en rejäl pepprighet och en doft av kronärtskocka och tistel.

Oljor från norra Italien är ofta milda och nötiga medan de sicilianska har en ton av nyklippt gräs. Enklare, grekiska oljor känns igen på sin mjuka, snälla karaktär av svarta oliver.

– Högklassiga oljor från Kreta och Peloponnesos är däremot kryddiga och smakrika med arom av gräs och hö.

Anna-Britta Ståhl

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons