ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Tredimensionell värld gjorde Persson till miljardär

När King har tagit steget till börsen har Sverige fått ett helt gäng dataspelsmiljardärer, men de var inte först med att spränga miljardvallen. Det var Markus ”Notch” Persson, mannen bakom Minecraft och bolaget Mojang – som haft lyxen att kunna göra saker på sitt eget sätt.

Adam Erlandsson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Historien om Minecraft börjar år 2009. Markus Persson har lämnat jobbet som spelutvecklare på King och jobbar som utvecklare på bildtjänsten Jalbum. Han har dock inte slutat utveckla spel. Det är hans stora hobby, en hobby han drömmer om att kunna försörja sig på.

Persson har varit med och utvecklat rollspelet Wurm Online och brukar delta i spelutvecklartävlingen Ludum Dare, där det gäller att skapa ett spel från grunden på bara 48 timmar. På sin fritid utvecklar han Minecraft, där spelaren går runt i en tredimensionell miljö som närmast ser ut som att den kommer från ett spel från tidigt 90-tal. Det finns inga traditionella banor som ska betas av, inget egentligt slutmål. Men där finns stor frihet för spelaren att göra vad de vill – utforska, förstöra och bygga, även avancerade skapelser.

Laddar…