SvD ska ge läslust och skolstöd

Larmen om ungas bristande läsförmåga har duggat tätt. Nu lanserar SvD en sajt som ska ge skolan konkreta verktyg. ”Läsförståelse är grunden för all inlärning”, säger SvD:s chefredaktör Fredric Karén.

Elisabet Andersson
Publicerad
Elever på Hässselby villastads skola testar SvD:s nya Läs & Skriv-sajt. Foto: TOMAS ONEBORG
Sajten vänder sig både till elever och till vuxna i deras närhet. Foto: TOMAS ONEBORG
15-årige Alexander Willemsen läser nyheter från skolans värld, som finns samlade på sajten. Foto: TOMAS ONEBORG

Svenskläraren Madeleine Ellvin skriver snabbt upp en webbadress på tavlan: http://www.svd.se/kultur/lasochskriv/

Hon har just pratat om Pisaundersökningen, och den oro den väckt i vuxenvärlden. Nu är det dags för eleverna att ta en förhandstitt på den nya sajten ”SvD Läs och Skriv”.

Här finns bland annat boktips, nyhetsquiz och nyheter från skolvärlden.

– Boktips är bra att få. Det är spännande att ta del av vad andra tycker, säger Ellinor Werner som går i årskurs sex. Hon tillägger att det kan vara svårt att själv hitta rätt i bokdjungeln.

– Ibland när man går till biblioteket så står man där jättelänge utan att veta vad man ska ta, säger Ellinor Werner.

Klasskamraten Raoa Hammoud, som sitter jämte henne och grunnar på en fråga i ett quiz, nickar instämmande.

”SvD Läs och Skriv” är en sajt som vuxit fram i diskussion med lärare och elever. Madeleine Ellvin är en av de lärare som bidragit med synpunkter när SvD-sajten tagit form.

Nu står hon i ett nymålat klassrum på Hässelby Villastads skola i nordvästra Stockholm, och ser hur elever ur årskurs sex och nio ivrigt surfar runt bland SvD:s rubriker.

– Eleverna är ju uppkopplade jämt. Kan man locka in dem på en sådan här sajt så är det jättebra, säger hon och tillägger att hon är glad att SvD satsar på en webb som vill stimulera till läsning och väcka intresset för samhällsfrågor.

För Madeleine Ellvin är det självklart att läsning är nyckeln till framgång i skolarbetet, och i förlängningen till delaktighet i samhället.

SvD:s vd Gunilla Asker har länge tänkt i samma banor.

– För att kunna vara med i samhällsdebatten, för att kunna forma sig en egen uppfattning, så måste man känna att man är trygg med läsningen, säger Gunilla Asker och tillägger att god läs- och skrivförmåga också är viktig för ungas självkänsla.

Efter de nedslående resultaten i senaste Pisaundersökningen - som bland annat visade att svenska elever blir allt sämre på läsförståelse - beslutade SvD:s ledning att satsa på en särskild sajt.

– Vi frågade oss: vad kan vi bidra med?, säger Gunilla Asker och tillägger att för ett medieföretag som SvD, som arbetar med orden och sammanhangen, kändes det viktigt att försöka bidra till att vända utvecklingen.

Materialet på den nya sajten är speciellt utvalt för att passa elever och lärare på högstadiet, men webben är öppen för alla. Här kan även föräldrar gå in och hitta boktips till sina barn.

Recensenten Lisa Bjärbo har valt ut böcker som ska väcka läshungern. På sajten hittar man också en guide till olika journalistiska genrer, tips inför gymnasievalet och länkar till SvD-artiklar som kan lämpa sig att diskutera i klassrummet.

15-årige Alexander Willemsen säger att han inte brukar gå in på nyhetssajter. Men här har han hittat flera rubriker som lockat honom.

– Här finns sådant som är relevant för tonåringar. Jag läste en krönika om skolor som slösade pengar på reklam; det var något som jag inte hade tänkt på förut, säger han.

Madeleine Ellvin tror att sajten kommer att bli en tillgång för många lärare. På sajten kommer SvD bland annat att samla en kommande artikelserie om goda skolexempel.

Hon hoppas också att sajten ska väcka ungas intresse för politik och aktuella samhällsfrågor.

– Att få engagerade samhällsmedborgare är ju jätteviktigt, säger hon och tillägger att ungas läsförmåga och samhällsintresse är centrala frågor för en demokrati.

Elisabet Andersson

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons