”Rocken har blivit mer demokratisk”

Sångerska, poet, fredskämpe, stilikon och mor – Patti Smith behöver inte välja mellan sina roller. Hon är dem alla. Kristin Lundell ringde upp den hårt arbetande artisten som aldrig förlorat sin tro på människan. På tisdag tar hon emot Polarpriset i Stockholm.

Kristin Lundell
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Klockan har just slagit lunchtid i New York när Patti Smiths assistent svarar i telefonen. Han räcker över luren och en mjuk röst hörs på den andra sidan linjen. Det är svårt att tro att det är kvinnan som har kallats punkens gudmoder, hon som brukar ses ilsket fräsande på scen, som nu låter som den vänaste människan i världen. Patti Smith har börjat dagen som hon alltid brukar göra: matat sina katter innan hon gick iväg till sitt favoritkafé för att dricka kaffe i en timme och skrivit. Nu ska bara dagens plikter avklaras – i detta fall prata i telefon med SvD – innan det är dags för henne att gå till studion som ligger ett par kvarter från hennes lägenhet på Manhattan.

Patti Smith är mitt uppe i inspelningarna av en ny skiva och affärsmänniskorna som omger henne är allt annat än förtjusta för att hon blir störd under sin kreativa process. Nästa vecka är det dock dags för den 64-åriga rockikonen att göra ytterligare ett avbrott i studioarbetet och resa till Stockholm. På tisdag tar hon emot Polarpriset, något hon ser väldigt mycket fram emot.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons