Norge har fått oljesjukan

Simen Sætre gav sig ut på en lång resa 2007 för att se några av världens mest oljerika länder. Han besökte Kuwait, Qatar, Förenade arabemiraten, Turkmenistan, Venezuela, Gabon och Angola. Alla hade de drabbats av storhetsvansinne. När han kom hem såg han på Norge med nya ögon.

Björn Lindahl
Publicerad
Annons

Simen Sætre befann sig i Venezuela när han stötte på uttrycket petromani första gången. Det skapades av Stanford-professorn Terri Karl för att beskriva det som sker i länder som producerar stora mängder olja, samtidigt som oljepriset ökar. Det sker en omedveten förändring av mentaliteten i dessa länder, kopplat till en försvagning av omdömesförmågan, hävdar hon.

Enligt Simen Sætre finns det ett motstånd i Norge att jämföra sig med andra oljeländer även om det finns likheter i försöken att skapa välfärd av oljan. Oljepriset nådde sin högsta nivå någonsin, 147 dollar per fat, i juli 2008. Finanskrisen blev brutal för dem som satsat pengar på enorma byggprojekt mitt i öknen. Oljepriset föll på några månader till 40 dollar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons