Antikrunda i tidskriftsfloran

Sture Linnér
Publicerad
Annons

TIDSKRIFT | Grekisk historia

Föreningen Svenska Atheninstitutets vänner har nu i snart 30 år verkat till stor glädje för alla Greklandsvänner. Nyligen har nr 115 av tidskriften Hellenika utkommit. Huvudartikeln av Nanna Cnattingius handlar om restaureringen av Bassaitemplet i Arkadien, ett av Greklands vackraste - skapat av ingen mindre än Iktinos, Parthenons arkitekt - och tillika ett av de minst besökta på grund av dess svårtillgängliga läge. Krister Kumlin, Svenska Parthenonkommitténs ordförande, berättar i en annan artikel om hur ett fragment från Erechteiontemplet på Akropolis, hittills i privat svensk ägo, i höst kommer att återbördas till Aten. Denna generösa gest har för övrigt redan lett till att universitetet i Heidelberg nu återlämnar den bit av Parthenonfrisen man länge haft i universitetsmuseet.
Antiktidskriften Medusa har just inlett sin tjugosjätte årgång - något av en bragd med tanke på hur många tidskrifter som måst läggas ner under senare år på grund av de isiga vindarna i vårt
kulturliv. Från och med det nu aktuella numret trycks tidskriften helt i färg.
Gullög Nordquist skriver om ”Sjukdomar och bot i Grekland” (där den hellenistiska tidens banbrytande insatser gott kunde ha fått mer utrymme), Paul Åström om ”Akropolis och Parthenon i svensk litteratur”, ledarskapsspecialisten Åke Blid om ”Xenofon - antik lärare i ledarskap”, för att nu nämna blott några få godbitar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons