Afghanska flickskolor angrips

Mystiska gasattacker sprider skräck på afghanska flickskolor. Igår föll fem flickor i koma och ett hundratal insjuknade i den tredje förgiftningsattacken mot flickskolor i en provins strax norr om huvudstaden Kabul.

Jan Blomgren
Publicerad
Annons

De två första attackerna skedde i Charikar den 26 april och i måndags. Igår kom den tredje och hittills allvarligaste, i Mahmud-i-Raqi. Symtomen har varit likadana vid alla tre tillfällen: De unga flickorna blir illamående, kräks och förlorar i vissa fall medvetandet. Myndigheterna har skärpt beredskapen och ökat säkerheten kring flickskolor, men ingen vet vem som ligger bakom attackerna eller vad det är för giftigt ämne som sprids.

Men mycket tyder på att det är talibaner eller människor som stödjer och samarbetar med militanta fundamentalister som bär ansvaret. Under talibanregimen 1996–2001 var flickor förbjudna att gå i skolan. Talibanerna har visat sitt missnöje med att detta åter är tillåtet genom att bränna flera flickskolor. Men det har framför allt skett i södra och östra Afghanistan där talibanerna har en stark ställning. De aktuella förgiftningarna har skett i en region där talibanerna normalt sett har svårare att agera.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons