SvD.se tar tempen på partierna

SvD tar tempen Socialdemokraterna riskerar ett historiskt nederlag medan Moderaterna kan göra ett succéval. Men än är slaget om makten långtifrån avgjort. SvD har tagit temperaturen på riksdagspartierna och deras ledare.

Björn Malmström
Publicerad
Annons

Källor: Sammanställningen bygger på intervjuer med statsvetarna Tommy Möller och Jenny Madestam vid Stockholms universitet och Henrik Oscarsson vid Göteborgs universitet samt opinionsmätningar från Sifo, Synovate, Novus, Skop, Demoskop, United Minds och det sammanvägda väljarindex som Novus gör för Sveriges Radio.

1
Opinionsläget: Valresultatet 2006 var en katastrof för Socialdemokraterna. Den här gången kan det gå ännu sämre. Efter en period med mycket starka opinionssiffror fram till hösten 2008 har raset i väljarstöd varit dramatiskt. S riskerar nu att göra sitt sämsta riksdagsval på 100 år.
2
Hänt i valrörelsen: ”Monas stora kris” var huvudrubriken på Aftonbladets löpsedel den 29 maj. Samtidigt passerade alliansen de rödgröna i opinionsmätningarna. Den negativa medieuppmärksamheten kring Mona Sahlin har fortsatt under valrörelsen.
3
Vill prata om ikväll: Sahlin tjänar på om debatten handlar om stora ideologiska frågor och konsekvenserna av ökade klyftor. Hon vill även angripa att regeringen har sänkt skatten mer för löntagare än för pensionärer. S kan också gynnas av en diskussion om vårdköer.
4
Vill inte prata om ikväll: Mona Sahlin kan få svårt att förklara varför de rödgrönas skattesänkningar för pensionärer inte skulle hota välfärden när hon kritiserar alliansens skattesänkarpolitik. Även förslaget om höjd bensinskatt kan bli en känslig fråga.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons