Vetenskapsrådet krymper utrymmet för mångfald

DEBATT När Vetenskapsrådet stryper stödet till vetenskapliga tidskrifter inom humaniora och samhällskunskap är det en anpassning till naturvetenskap och medicin. Men det som är bra för medicinare är inte nödvändigtvis bra för humanister, skriver Kim Salomon.

Kim Salomon
Publicerad
Annons

Med jämna mellanrum publiceras krisrapporter om samhällsvetenskapens och humanioras marginalisering. Apokalyptiska framtidsscenarier blandas med klagosånger över bristande resurser och rollen som universitetsvärldens underleverantörer. Samhällsvetenskap och inte minst humaniora befinner sig i ekonomisk motvind. Ibland anses krisläget vara självförvållat, ibland skylls på staten eller snävt definierade nyttobegrepp. Men de senaste åren har även Vetenskapsrådet (VR) lågintensivt dragit sitt strå till stacken. Inte i det stora, utan i det lilla som likväl är betydelsefullt.

För ett par år sedan drog VR:s styrelse in humanioras och samhällsvetenskaps allmänna trycknings- och publiceringsbidrag. Och nyligen beslutade styrelsen att även strypa stödet till svenska vetenskapliga tidskrifter inom dessa vetenskapsfält. Historisk tidskrift, Tidskrift för litteraturvetenskap, Tidskrift för genusvetenskap, Scandia, Bebyggelsehistorisk tidskrift och många fler får nu efter bästa förmåga försöka överleva utan detta stöd.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons