Linnés okände lärjunge

I år är allt ljus på Linné, men en del borde rätteligen falla också på hans lärjungar. Många blev berömda män, andra är glömda. En av de förbisedda är Daniel Rolander. Rapporten från hans sydamerikanska resa 1755 ges i år ut i tryck för första gången.

Publicerad
Annons

Carl von Linné hoppades att koschenillsköldlusen skulle kunna odlas i Sverige, så att vi slapp att importera det dyrbara, röda färgämnet. Lusen lever på en speciell kaktusart, och Linné bad därför en av sina utsända apostlar, Daniel Rolander, att skicka hem några kaktusar med löss från de sydamerikanska tropikerna.
Kaktusarna och lössen överlevde mot alla odds den långa resan, och levererades lyckligen till professorsbostället i Uppsala.

Dessvärre var Linné på annat håll när försändelsen anlände. Den togs emot av trädgårdsmästaren, som trodde att lössen var ohyra och omsorgsfullt tog kål på dem alla innan adressaten själv kom hem.
Linné har berättat att händelsen utlöste ett häftigt anfall av ”migraine” hos honom, ”en av de swåraste paroxysmer” han upplevt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons