Putsa rutan på giftfritt vis

Vårsolen börjar titta fram, och med den avslöjas flottiga fönster obarmhärtigt. Men det finns en del att tänka på när rutorna ska putsas blanka - till exempel att skona miljön.

TT
Publicerad
Annons

Vid den här årstiden finns inga ursäkter längre - trasan och rengöringsmedlet ska fram och fönstren tvättas rena från slask och regn. Steg ett är att skaffa en ordentlig fönsterskrapa. 25 centimeter är en lagom bredd, då kommer man åt överallt medan större modeller lätt blir svåra att hantera. Och slopa remsor från dammiga, utslitna lakan - satsa i stället på en mikrofiberduk. Då når du de bäst alla hörn där smutsen lätt samlas. Det går också bra att testa med handdiskmedel och en trasa. Fula ränder som uppstår efter putsningen går lätt att torka bort med tidningspapper.

Tänk också på att fönsterputsmedel kan innehålla ämnen som är ganska otrevliga för oss människor och svåra för naturen att bryta ner. Därför är det viktigt att välja miljömärkta medel, säger David Gunnarsson, produktansvarig för Naturskyddsföreningens märkning Bra miljöval.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons