ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

Kärlek & erotik i antikens RomElden ur askan

RUMSREN PORNOGRAFI. De oblyga erotiska bilder som upptäcktes när Pompeji grävdes ut på 1800-talet förpassades genast till ett hemligt rum på British Museum. Detta gjordes av omsorg om ­allmänhetens moraluppfattning. Fabian Kastner har läst en rikt ­illustrerad bok om romarnas och romarinnornas sexuella ­utvävningar.

Fabian Kastner
Publicerad
Annons

Man ser det nästan framför sig. Hur de pryda viktorianska herrar som 1860 deltog vid utgrävningarna av Pompeji och Herculaneum bleknade i takt med att de, under den italienske arkeologen Giuseppe Fiorellis ledning, grävde fram resterna av den antika ­civilisation som ödelades av vulkanen Vesuvius utbrott år 79 eKr. Och hur deras mer frisinnade italienska kolleger skrattade så de kiknade åt britternas chockerade uppsyn.

Viktorianerna betraktade sig själva som det romerska imperiets arvtagare, men av de oljelampor, krukor, väggmålningar, statyer och byggnader som grävdes fram att döma bestod arvet huvudsakligen av en förfärande omoral. På den ena fresken efter den andra avbildades sexuella utsvävningar som stred mot allt vad viktoriansk anständighet hette. Män som låg med kvinnor, män som låg med ynglingar, män som låg med djur. Väggklotter som i ogenerade ordalag annonserade ut priset på alla upptänkliga sexuella tjänster. Med puritansk måttstock mätt föreföll den romerska kulturen ha varit alltigenom perverterad.

Laddar…