Vartannat svenskt yrke kan vara borta om 20 år

Vartannat yrke kan automatiseras om 20 år, visar en ny studie som publiceras. Jobben som riskerar att försvinna är bland annat kassapersonal, försäljare och maskinoperatör.

Publicerad
ICA-Ulf och ICA-Stig från ICA:s reklamfilm.

ICA-Ulf och ICA-Stig från ICA:s reklamfilm.

Foto: ICA
Annons

Allt fler jobb utförda av människor riskerar att försvinna i takt med att jobben automatiseras. Det medför att den svenska arbetsmarknaden står inför stora förändringar. Nationalekonomen Stefan Fölster och forskaren Lars Hultman skriver på DN Debatt den 15 juni att mer än vartannat svenskt jobb kan automatiseras. Resultaten presenteras i en studie av Stiftelsen för Strategisk Forskning. Det innebär att 2,5 miljoner jobb i Sverige kan komma att se helt annorlunda ut om två decennier.

Störst risk att försvinna av de 702 granskade yrkena löper serviceyrken och tjänstemannayrken som försäljare och kassapersonal. Sverige påverkas dessutom mer av automatiseringen än exempelvis USA, enligt artikelförfattarna. Skillnaden beror på att Sverige fortfarande har industrijobb som kan komma att automatiseras, medan en stor del av den förändringen redan har skett i USA. Inom de närmsta 20 åren beräknas 53 procent svenska yrken kunna utföras med digital teknik, jämfört med 47 procent i USA.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons