Analys

Teresa Küchler:Avgörandets stund är kommen

Teresa Küchler

I Bryssel ska det hållas ännu ett toppmöte om euron, och en känsla av att avgörandets stund är kommen har infunnit sig. Men det betyder inte att unionen har upphört att bestå av 27 länder med olika infallsvinklar, synsätt och föreslagna lösningar på krisen. Mötet kan bli lika kakofoniskt som alla andra EU-möten.

Teresa Küchler
Publicerad
Annons

BRYSSEL Julgranar med glansiga kulor och glitter på rad, och tokroliga ljudtekniker med tomteluva. Ett gott försök – men nej, stämningen i Rådsbyggnaden Justius Lipsius i Bryssel, där EU:s ledare återigen skulle samlas, var på torsdagskvällen inte juligt varm och tindrande. Snarare var den trött. I Bryssel har man sedan länge tappat räkningen över euromöten.

Icke desto mindre verkar förväntningarna på kvällens toppmöte vara större än någonsin. Efter två år av idébollande och flygande förslag om budgetkontroll och finansdisciplin och hur man uppnår detta, hur man skapar jobb och tillväxt, nytt förtroende för krisländerna, bankerna, pengars värde och, framför allt, för Europas framtid, så verkar man nu ha nått momentum: Mycket prat och lite hockey räddar ingen valuta.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons