Småstad"Småstad" fängslar och underhåller

Medv: Björn Löfstedt, Gunilla Carlsén, Kina Löfstedt, Monica Sturzenbecker, Pelle Löfstedt
Medv: Björn Löfstedt, Gunilla Carlsén, Kina Löfstedt, Monica Sturzenbecker, Pelle Löfstedt Foto: Petter Löfstedt/Folkets Bio

”Småstad” är en berättelse om människor mitt i livet som blivit kvar i det gudsförgätna. Filmen om ett förändrat Sverige bryter ingen ny mark, men förmedlar en äkthet.

Jon Asp
Publicerad
Annons

”Småstad” skiljer sig från det gängse svenska landsbygdsdramat. Den är aldrig sömnig eller stillastående, sällan kontemplativ. Trots att spelplatsen är lilla Vadstena, med sina glansdagar sekel tillbaka i tiden, ger filmen en känsla av en stad där det händer saker, med människor i rörelse, mot olika mål.

Att filmen utspelar sig under sommaren hjälper nog. Här råder skir grönska, bilder av villaidyll, invånare som cyklar i natten. Tänk ”Farväl Falkenberg” med dess unga oförlösta i olika vägskäl. Fast till skillnad (en av flera) från Jesper Ganslandts lyriska debut speglar ”Småstad” en annan livsbejakelse: människor mitt i livet som blivit kvar i det gudsförgätna. Titeln skulle kunna vara ”Hallå Vadstena”, med individer som agerar som sig själva och utan lik i garderoben. 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons