Fredagsvinet: Säkra franska kort i helgglaset

Frankrike dominerar i helgens vintips. SvD:s Maria Collsiöö tipsar om viner som alla kan drickas nu men varför inte köpa två flaskor och spara den ena 1–2 år för en få annan upplevelse av vinet senare.

Maria Collsiöö
Uppdaterad
Publicerad
Annons

1 / 5

Efter reklamen visas:
Fredagsvinet 18 mars

Franskt i glaset

Annons
Annons

2 / 5

Betyg: 4 av 6

2014 Petit Chablis

nr 5585, 119 kr, vitt vin, friskt & fruktigt

Chardonnay, odlad i Chablis, ger allt från enkla, rena och friska viner till komplext, djupa och raffinerade lagringsviner. Avsändaren La Chablisienne gör här ett ungt, äppligt vin med bitig friskhet som kan sparas 1–2 år för ett mjukare uttryck. Eller drickas nu, som aperitif.

Annons
Annons

3 / 5

Betyg: 6 av 6

2011 Côtes du Jura Chardonnay

nr 2327, 149 kr, vitt vin, fylligt & smakrikt

Öster om Bourgogne och gränsande mot Schweiz odlar Maison Rijckaert chardonnay, utan kemiska bekämpningsmedel, som jäser och lagras i gamla ekfat. Resultatet är ett elegant och persikofruktigt vin med frisk citruston och rund smörighet. Prova till traktens egen hårdost, comté.

Annons
Annons

4 / 5

Betyg: 5 av 6

2014 Château L’Hospitalet La Réserve Rouge

Nr 73142, 159 kr, rött vin, kryddigt & mustigt

Från soliga läget La Clape, vid medelhavskusten i Languedoc, levererar Gérard Bertrand maffiga viner av grenache, syrah och mourvèdre. Vinets täta, mörka frukt, örtighet och fattoner, gör sig bra till rosmarinkryddat lamm, gärna med ugnsrostad aubergine och paprika.

Annons
Annons

5 / 5

Betyg: 5 av 6

2012 La Fleur de Haut-Bages Libéral

nr 2071, 299 kr, rött vin, stramt & nyanserat

Slotten i Bordeaux gör ofta ett andravin av druvor från yngre vinstockar vilket ger snabbare mognad. Här blandas cabernet sauvignon med merlot, till ett drickklart, slankt och stramt vin med svartvinbärsfrukt, örtighet och blyertston. Gott till rosastekt ankbröst.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons