Avhopp skapar ny Strindbergsfejd

prestigeprojekt Arbetet med National­upplagan av August Strindbergs samlade verk har pågått i 30 år och kostat ännu fler miljoner kronor. När projektet nu är på väg att gå i mål väljer huvudredaktören Lars Dahlbäck att hoppa av på grund av person­liga motsättningar och lönebråk.

Publicerad
Lars Dahlbäck, huvudredaktör för Nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk, lämnar uppdraget efter 30 års arbete.

Lars Dahlbäck, huvudredaktör för Nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk, lämnar uppdraget efter 30 års arbete.

Foto: MALIN HOELSTAD
Annons

När docent Lars Dahlbäck 1979 blev huvudredaktör för Strindbergs samlade verk präglades framtidsutsikterna av optimism. 30 år senare är läget annorlunda. Prestigeprojektet, en av de största forskningssatsningarna inom svensk humaniora, har dragit ut ordentligt på tiden. Det har lett till kritik från flera håll och gjort att förlaget Norstedts nedprioriterat marknadsföringen av utgivningen, som från början var tänkt att bli klar inom 10-15 års tid.

Konflikten är inte ny, på 80-talet benämndes den putslustigt Nya Strindbergsfejden. Författaren PO Enquist ropade ”skandal” med anledning av den långsamma utgivningstakten och kallade Lars Dahlbäck för Strindbergsutgivningens Napoleon. På den andra sidan stod forskarna, mer måna om den vetenskapliga kvaliteten än att snabbt få ut Strindberg till folket, och det var de som fick sin vilja igenom. 1986 tog Stockholms universitet över uppdraget från Strindbergssällskapet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons