Rosé – det bästa av två vinvärldar

Från att ha varit illa sett har rosévin blivit något av ett vårtecken. Mikael Mölstad hyllar den rosa drycken som han tycker passar extra bra till grillat.

Mikael Mölstad
Publicerad
Annons
Det går naturligtvis att blanda rött och vitt vin för att få fram en rosé, men det anses inte speciellt proffsigt. Foto: STAFFAN LÖWSTEDT

ROSA DRYCK

När svenska vinkännare skulle säga något om rosévin på 1980-talet blev det mest en fnysning. Rosévin var fult. Åsikten var att rosévin var det absolut sämsta av två vinvärldar – den röda och vita. Och att sedan blanda ihop dessa i en flaska. Nej och usch.

Fördelen med rosévin till grillat är att det funkar till beska smaker. Vilket inte rödvin gör. Mikael Mölstad

Varje vår de senaste åren kommer jag att tänka på detta när sommarens roséer lanseras på Systembolaget. På bara 20 år har rosévinet omvärderats från paria till poppis. De senaste fem åren har försäljningen fullkomligt skjutit i höjden. Förra sommaren såldes 40 procent mer rosé än sommaren innan.

Personligen har jag alltid gillat roséviner. Och faktum är att sommarens grillövningar är perfekta för en rosé. Grillvinet ska ju vara rött, säger du. Javisst, det sägs ju så. Men prova själv med rosé nästa gång får du uppleva något nytt – och bättre, om du frågar mig. Men ta då inte en hallonsaftsrosé utan en kraftigare med mer smak.

Annons
Annons

Fördelen med rosévin till grillat är att det funkar till beska smaker. Vilket inte rödvin gör. Beska smaker finns det gott om när vi grillar. Själv grillytan är besk (det blir mycket bränt när jag grillar) och salladen med rucola, lollo rosso och roman är definitivt besk.

Jag har aldrig förstått det gamla snobberiet med att rosévin är odrickbart för att det varken är rött eller vitt. Kanske beror min roséförtjusning på att jag spenderat många glada dagar i Provence där det ljusrosa vinet är det naturliga valet till allt matigt.

När jag senare fick prova de fantastiska Tavelvinerna var jag såld. Tavel i södra Rhône, strax norr om Avignon, är en vinappellation bara ägnad åt rosévin. Tavelvinerna är mörkare än Provenceroséerna med mer smak och karaktär. Vill du stajla med en roséklassiker är det en flaska Tavel som gäller.

I Sverige fanns inga Tavelviner att köpa på den tiden men väl Clairet från Bordeaux och Chiaretto från Veneto. Italienska Chiaretto är själva motsatsen till Amarone – ljust med hallonton istället för mörkt med russinfrukt, även om druvorna är desamma. Clairetvinet från Bordeaux däremot har färg, fyllighet och smak från skalen. En bra matrosé.

En Bordeaux Clairet har fått sin extra skjuts av smak efter flera dagars skaljäsning. De flesta roséviner görs annars på en vinmust där skalen bara fått vara med ett knappt dygn. I franska Languedoc kallas vinerna fortfarande för Vin d’une Nuit – vin från en natt.

Som du säkert vet görs rosévin på blå druvor och det som skapar det röda sitter bara i skalen på de blå druvorna. Snabbversionen av hur man gör en rosé är att vinmakaren börjar med att göra ett rödvin men ändrar sig efter ett dygn och gör ett vitt vin. Fast då med lite färg och smak av skalen på druvorna.

Annons
Annons

Idag kommer också många roséer till på grund av vår vurm för superkraftiga rödviner. För att åstadkomma denna kraft är det vanligt att vinmakaren tappar av en hel del vinmust, just efter ett dygn. Resultatet blir att rödvinet får mer kraft och färg. Av den avtappade rosa vinmusten görs sedan en trevlig och god rosé. Till alla rosévänners glädje.

Det går naturligtvis att blanda rött och vitt vin för att få fram en rosé, men det anses inte speciellt proffsigt. I Frankrike är det till och med förbjudet att göra rosé på det viset. Fast det finns faktiskt ett undantag: roséchampagne. Den görs genom att man slattar i lite rödvin i den färdiga champagnen.

Nog är rosévin en egen vinstil om än i olika varianter. Kanske är rosé det bästa av två världar. Lite rött och mycket vitt men framförallt rosé. Och jag upprepar: det passar mycket bra till grillat. Jag lovar.

7 goda grillviner under 100 kr

Betyg: 6 av 6

Conde de Valdemar Reserva

99 kr, Rioja, Spanien, 7512, Rött Kryddigt & Mustigt

Mogen rik med svarta vinbär och vaniljtoner. Gott till grillad entrecôte med bakad potatis. Finns även som crianza.

Betyg: 6 av 6

Parallèle 45 Côtes du Rhône

99 kr, Rhône, Frankrike, 22800, Rött Kryddigt & Mustigt

Klassisk Rhõne-syrah med skogsbär, lakrits och peppartoner. Bäst till helgrillat nötkött med grillade grönsaker.

Betyg: 6 av 6

Les Lauzeraies Tavel

95 kr, Rhône, Frankrike, 2724, rosé

En klassisk Grenache-dominerad Tavelrosé i fruktkryddig stil med bra syra. Bäst till grillat med grön blandad sallad.

Betyg: 5 av 6

Errazuriz Cab Sauvignon Rosé

69 kr, Chile, 2970, rosé

God stramfruktig med jordgubb-hallondoft och en rik bra syra med en mjuk fruktsötma.

Betyg: 5 av 6

Réserve de Bonnet Rosé

89 kr, Bordeaux, Frankrike, 3181, rosé

Rikt äppelsyrlig med hallon och svarta vinbärstoner. Bra kryddig frukt och lite rökighet i eftersmaken.

Betyg: 6 av 6

Bellingham The Old Orchards

99 kr, Sydafrika, 2051, Vitt Torrt Fylligt & Smakrikt

Massor av läcker frukt, smöriga nöttoner och bra syra. Till grillad fisk med grillat grönt. Finns även som lillebror för 79 kr.

Betyg: 5 av 6

Penfolds Koonunga Hill

85 kr, Australien, 6463, Vitt Torrt Friskt & Fruktigt

Rejält fruktigt med god äpple- och päronfrukt och smöriga toner. Gott till grillad kyckling med rostad potatis.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons