21/8: Han ljuger av någon anledning om sitt födelseår

”De mottas med ihållande jubelskri och hurra­rop”, skriver Elow Nilson, 19 år, om dem som anmält sig frivilligt för armétjänst. Snart är det hans tur. Udo Kraft, 43 år och reservist i tyska infanteriet, är nu inne i Belgien och har för första gången börjat se spår efter strider.

Angelica Risberg
Publicerad
Annons

Platsen framför Hotel des Invalides är fylld med över 10 000 människor – de allra flesta unga män. Det är tidigt på morgonen. Stämningen är inte så mycket upphetsad som glad, och förväntansfull. Äntligen! De allra flesta är utländska medborgare: greker, italienare, spanjorer, portugiser, tjecker, ukrainare, serber, amerikaner, sydamerikaner, skandinaver, ryssar – mängder av ryssar. Folkmassans klädsel är nästan lika brokig. Där syns östeuropéer i pälsmössa och kragstövlar, amerikaner i halmhatt och paletå, britter i tweed.

Enligt fransk lag kan utlänningar inte antas för armétjänst förrän tjugo dagar passerat från krigs­utbrottet. Och det har det gjort i dag. En stor kontingent med frivilliga från Elsass-Lothringen tågar fram genom trängseln, med en vit och ljusblå fana i täten. ”De mottas med ihållande jubelskri och hurra­rop.”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons