”Domen i Europadomstolen har alltid funnits med i beräkningarna”

Skatteverket har fortsatt att systematiskt brottsanmält redan straffade skattefuskare - trots att de i flera år vetat om att det kunde bryta mot Europakonventionen. Först sedan juni månads HD-dom har de ändrat sina rutiner. Konsekvenserna av gårdagens dom har de dock ännu inte analyserat, berättar Stina Ögren, enhetschef på Skatteverkets rättsavdelning för SvD Näringsliv.

Publicerad
SCANPIX
Foto: SCANPIX
Annons

För Skatteverket kom knappast gårdagens domslut i Högsta Domstolen någon överraskning. Frågan om det svenska förfarandet vid skattemål strider mot den rättsprincip som på latin kallas ”ne bis in idem”, och som innebär att ingen ska behöva lagföras två gånger för samma brott, har kommit upp på agendan ett flertal gånger de senaste åren.

Den typen av dubbelbestraffning är förbjuden enligt både EU-stadgan och Europakonventionen. Och redan i februari 2009 kom en uppmärksammad dom i Europadomstolen, den så kallade Zolotukhin-domen, som konstaterade att Ryssland brutit mot konventionen när de lagförde soldaten Sergey Solotukhin två gånger för samma brott. Här handlade det visserligen inte om skattebrott, men domen spåddes ändå få efterverkningar för bland annat det svenska systemet för bestraffande av skattebrottslingar - något som de svenska myndigheterna också uppmärksammade.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons