7 exklusiva höstviner
SvD:s vinexpert Mikael Mölstad tipsar om exklusiva höstviner. Flera av dem är nyheter nu i oktober.
Rua Pinot Noir 2011
159 kr, Nya Zeeland, 6265, Rött kryddigt & mustigt
Modern pinot noir med rik bärig skogsfrukt, kryddörter, blommiga violtoner och mjuk strävhet. Härligt höstvin till örtkryddiga viltgrytor.
Betyg: 6 av 6Catena Alta Malbec 2009
275 kr, Argentina, 99458, Rött stramt & nyanserat
Attraktiv argentinare med massor av mörk frukt, choklad och lakritstoner, rostade fat och rik eftersmak. Bäst till en stor nötstek. (Nyhet okt.)
Betyg: 6 av 6Asinone Vino Nobile di Montepulciano 2009
299 kr, Toscana, Frankrike, 95244, Rött stramt & nyanserat
Elegant sangiovesevin med rik körsbärsfrukt, örtkryddor och bra ektonad avslutning. Gott till en örtkryddad lammstek. (Nyhet okt.)
Betyg: 5 av 6Château Barréjat 2009
149 kr, Frankrike, 90314, Rött stramt & nyanserat
Fullmatat Madiranvin på druvan tannat. Rik doft med mörk bärfrukt, choklad- och kaffetoner med stram avslutning. (Nyhet okt.)
Betyg: 5 av 6Bourgogne Rouge 2010
175 kr, Bourgogne, Frankrike, 90237, Rött Mjukt & Bärigt
Välgjord klassiskt pinot noirvin med kryddiga toner av skogsbär och mjuk ekkaraktär. Perfekt till mustiga höstgrytor. (Nyhet okt.)
Betyg: 6 av 6Reuilly Les Pierres Plates 2010
119 kr, Loire, Frankrike, 97015, Vitt torrt Friskt & Fruktigt
Härligt sauvignon blancvin från granne till Sancerre. Rikt aromatisk med krusbär, citrus och strama mineraltoner. (Nyhet okt.)
Betyg: 5 av 6Clos Henri Sauv Blanc 2011
179 kr, Nya Zeeland, 6402, Vitt torrt Friskt & Fruktigt
Nya zeeländsk sauvignonvin med fransk touch: stor rik skalbitter frukt med toner av nässlor och svartvinbärsblad. Perfekt till skaldjur.