”Kulturtanten” ska sätta färg på New York

1980-talets satsning i San Fransisco misslyckades, men nu har svenskt modes exportdrottning Gudrun Sjödén chans att ta revansch i USA. Idag slår hon upp dörrarna till sin nya butik i New York.

Publicerad
Annons

Gudrun Sjödén, 71, lägger ifrån sig penseln och lyfter det färgglada förklädet över huvudet. Blomman på väggen i den nya butiken på Greene Street i Soho målas för hand och är den första av många. Det är fortfarande några dagar kvar till invigningen och i lokalen blandas mönstrade plagg med halvfärdig inredning. Många av de varumärkestypiska mönstren börjar precis som väggmålningen i Gudrun Sjödéns händer. För 1,5 år sedan överlämnade hon vd-posten till Thomas Hedström, men det är fortfarande Gudrun Sjödén själv som är creative director i företaget som hon startade tillsammans med maken Björn 1976. För 30 år sedan tog de sina första steg på den amerikanska marknaden, den gången med postorder på västkusten.

– Det var en svensk tjej som flyttade hit och skulle driva det. Men att börja från noll är ju inte så himla lätt. Hon klarade inte riktigt av det, säger Gudrun Sjödén.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons