Recension

Million dollar babyEastwood värd varenda Oscar

Karoline Eriksson
Publicerad
Annons

Clint Eastwood har ett mjukt sätt att berätta, utan stora åthävor men kraftfullt. Det finns en värme i hur han skildrar människorna i sina filmer som är oändligt sympatiskt. Han tangerar ibland gränsen till det sentimentala men har för det mesta för god smak för att på allvar kliva över den. Hans filmer är rediga på något sätt, på ett lite gammaldags sätt.
Million dollar baby bygger på en novell av F X Toole, en gammal cut man, det vill säga den person som plåstrar om en boxare mellan ronderna. Den följer upp Eastwoods morddrama Mystic river från 2003, och träffar hårt rakt i hjärtat.

Hilary Swank gör rollen som Maggie, en 31-årig servitris utan framtid men med en dröm om att slå sig ur sitt sociala och ekonomiska underläge. Ingen skulle göra den här rollen bättre än hon. Man ska inte dra för stora växlar på att Swank själv är uppvuxen i en trailer park under knappa förhållanden, men där någonstans måste ändå nyckeln till hennes totala identifikation ligga. Hon är Maggie Fitzgerald, i varje välriktat slag mot sina efterhand alltmer chanslösa motståndare, på pallen i ringhörnan med blodet rinnande från den brutna näsan och när hon lite skamset slår in kundernas halvätna biffar i aluminiumfolie och tar med hem.
Clint Eastwood spelar själv Frankie, tränare och ägare av boxningsgymet The Hit Pit på Los Angeles bakgator. Hos honom jobbar den halvblinda Mr Scrap, Morgan Freeman, som vaktmästare, en gammal fighter som förlorade synen på ena ögat när han gick en match för mycket och Frankie inte gick in och stoppade, något som Frankie grämer sig för varje dag. Mr Scrap följer Frankie som en skugga, triggar honom, retar honom, ifrågasätter beslut, och efter ett tag inser man att Eastwood använder sig av en ytterst subtil magisk realism. Mr Scrap kan läsas som Frankies samvete och känsloliv lika mycket som en verklig person. Men den tolkningen överlämnar Clint Eastwood på sitt typiskt prestigelösa sätt till publiken.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons