Barroso godkänd med bred marginal

Strasbourg

EU-parlamentet godkände på onsdagen José Manuel Barroso för en ny femårsperiod som ordförande i EU-kommissionen. Den konservative portugisiske politikern Barroso godkändes med bred marginal. För Barroso röstade 382 ledamöter, 219 röstade emot medan 117 avstod.

Rolf Gustavsson
Publicerad
Annons

Omröstningen var sluten men huvuddelen av ja-rösterna kom med säkerhet från ledamöterna i den konservativa gruppen, den största i EU-parlamentet. Barroso hämtade uppenbarligen även stöd från den yttersta högerkanten liksom från delar av liberalerna och socialisterna. Barrosos motståndare finns inom vänstern, som dock inte kunnat enas om någon motkandidat. De svenska socialdemokraterna röstade nej till Barroso.

Toppmötet i juni föreslog enhälligt Barroso för ett nytt mandat. När Fredrik Reinfeldt tog över ordförandeskapet i EU hoppades han få honom godkänd redan vid parlamentets session i juli. Där stötte han emellertid på hårt motstånd. För det svenska ordförandeskapet, som intensivt arbetat för Barroso, är det en försenad framgång att utnämningen nu är avklarad. Det innebär ett akut problem mindre på den långa listan över ordförandeskapets många svårigheter under hösten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons