Svagbegåvad tabu i skolan

NORMALKURVA Det finns en allt större öppenhet kring olika diagnoser, men en variant av hur hjärnan kan vara funtad är fortfarande tabu – svag teoretisk begåvning. De här barnen skickas till utredning för diagnoser som adhd eller dyslexi, medan man inte talar om det verkliga problemet. För många barn blir skolgången ett enda långt lidande.

Anna Asker
Uppdaterad
Publicerad
Annons

”Hi all! I have BIF” utropar Chris, en av dem som gillar sidan ”Borderline Intellectual Functioning Group” på Facebook. BIF är den engelska benämningen på svagbegåvade, personer med en IQ på 70-85.

Chris, 26 år, berättar att han avskydde skolan. Allra värst var det när läraren ställde frågor riktade direkt till honom. Det kunde hända att han började gråta i klassrummet. ”Försök att göra det lätt när ni pluggar med era barn och även om de bara kan få C och D i betyg så belöna dem!” är hans råd till föräldrar i Facebookgruppen. Han skriver att hans mamma brukade ge honom 1 dollar för varje D han fick och 5 dollar för varje C. Det amerikanska betygssystemet har 11 steg där A+ är det högsta och F det lägsta.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons