Ökat missnöje med presidenten

Maktmissbruk och korruption har än en gång fått det kirgiziska folket att reagera. De våldsamma demonstrationer och många dödsskjutningar som följt är en konsekvens av ett ökat missnöje med president Bakijev.

Jan Blomgren
Publicerad
Annons

2005 drabbades den forna sovjetstaten Kirgizistan av en revolution som förde nuvarande president Kurmanbek Bakijev till makten. Nu skakas landet av nya stora våldsamma protester med mål att avsätta Bakijev. I det presidentval som följde efter revolutionen 2005 fick Bakijev med klar majoritet mandat att styra landet. Hans löfte att modernisera landet och på allvar ta itu med den korruption som frodats efter att kriminella grupper fått stort politiskt inflytande mottogs positivt.

Men Bakijev har inte lyckats hålla sina löften och i takt med att missnöjet spridit sig har myndigheterna blivit allt mer auktoritära och trycket mot oppositionen har hårdnat. Landets kritiska journalister har misshandlats grovt och i en del fall mördats. En av de mest kända, Gennadij Pavljuk, slängdes ut från sjätte våningen i ett bostadshus efter att ha bundits till händer och fötter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons