Analys

Andreas Cervenka:Merkels mörka hemligheter

Andreas Cervenka

”Hur svårt kan det vara, dummkopf?”. Det senaste året har Tysklands förbundskansler Angela Merkel låtit linjalen vina över knogarna på Grekland och andra olydiga EU-elever som inte ens kan få plus och minus att gå ihop. Men Europas finansmagister talar helst tyst om sina egna problem.

Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

Det är alltid vinnarna som skriver historien. När röken från statsfinansiellt utbrända bilvrak som Grekland och Irland sprider sig över Europa är det lätt att glömma hur allt började. Det fanns en tid då nästan alla länder inom EU tyckte att det var viktigt att följa regelboken. Till och med paragrafen om att budgetunderskottet inte får överstiga tre procent av BNP togs på allvar. En av de mest högljudda förespråkarna för strikt budgetdisciplin var Tyskland.

Åtminstone fram tills dess att landet självt började bryta mot regeln i början av 2000-talet. Idag är respekten för detta finanspolitiska trafikljus lika med noll. Ifjol var det bara Finland och Luxemburg av euroländerna som höll sig på rätt sida om lagen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons