Folkets stöd för Karzai sviktar

Presidenten tappar stöd. När Hamid Karzai valdes till president 2004 fanns en stark framtidstro hos miljoner afghaner. Det folkliga stödet för Karzai har sedan dess rasat och för att Karzai ska vinna också dagens presidentval tvingas han ta hjälp av många ökända krigsherrar.

Jan Blomgren
Publicerad
Annons

I helgen återvände överraskande Abdul Rashid Dostum till Afghanistan efter åtta månader i exil i Turkiet. Dostum flydde för att undvika en rättegång efter att personligen grovt ha misshandlat en politisk motståndare. Nu har uzbeken Dostum lagt sin politiska tyngd bakom ett omval av Karzai och det betyder att denne sannolikt får en majoritet av uzbekernas röster.

Dostum betraktas som en av de värsta krigsherrarna och borde enligt många människorättsorganisationer ställas inför rätta för sina krigsförbrytelser. Dostum hjälpte Sovjet under ockupationen 1979–89 då hans män blev ökända för massmord och våldtäkter. Han spelade en undanskymd roll när talibanerna hade makten men har sedan dess blivit en av de mer mäktiga krigsherrarna med stor egen armé med fortsatt ökänt rykte.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons