Bono stoppar rysk motorväg

En aktuell gåta: Vad finns det för koppling mellan rockgruppen U2:s första konsert i Ryssland och ett presidentbeslut att stoppa ­byggandet av en kontroversiell motorväg utanför Moskva?

Publicerad
Annons

Ni ska få bakgrunden först. Under det senaste året har det varit stora demonstrationer i den ryska huvudstaden mot att en stor skog i förorten Chimki norr om huvudstaden Moskva ska fällas för att bana väg för ett stort motorvägsbygge, som på sikt ska ge en ny tullbelagd motorväg mellan Moskva och S:t Petersburg.

Lokala journalister som skrivit om frågan har misshandlats. Demonstrationer har hållits och de senaste månaderna har människor campat i skogen för att försöka stoppa de arbetare som kommit med motorsågar för att verkställa beslutet. Även camparna har misshandlats av okända män. Det handlar om ett projekt med en nota på omkring 60 miljarder kronor, som ska förkorta restiden mellan landets två största städer även för bilister. Tidigare har ett nytt snabbtåg förkortat den 750 kilometer långa tågresan till fyra timmar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons