Skatteverket på pumpen i mål om räntesnurra

Ytterligare ett rättsfall kring så kallade räntesnurror har inte gått Skatteverkets väg. Fastighetsfonden Niam III Holding har vunnit bifall i kammarrätten i ett mål om ränta på koncerninterna lån, enligt Nyhetsbyrån Siren.

Publicerad
INGVAR KARMHED/SVD
Foto: INGVAR KARMHED/SVD
Annons

De omdebatterade räntesnurrorna har uppmärksammats av SvD Näringsliv i många artiklar. Det handlar om omfattande skatteplanering för att minimera bolagsskatten i koncerner. Inte minst riskkapitalbolag använder sig av denna möjlighet för att få så låg skatt som möjligt. Internräntor mellan olika bolag i en koncern är ett sätt att trixa med skatten och frågan är då bland annat om den ränta som sätts är rimlig.

I december förra året vann vårdbolaget Attendo mot Skatteverket i kammarrätten. Domstolen fastslog att bolaget inte använt så kallade räntesnurror för att komma undan skatt. Skatteverket hade tidigare upptaxerat koncernen med mångmiljonbelopp och menade att bolaget använt internlån för att göra ränteavdrag och komma undan skatt. Kammarrätten konstaterade däremot att inget fel var begånget och att det inte var bevisat att en 15-procentig internränta var för hög.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons