"Låt den rätte komma in" i lättläst version

Tänk er en uppväxtskildring i 1980-talets Blackeberg i Stockholm, med en mobbad 12-åring i huvudrollen. Och blanda sedan det med en blodisande skräckberättelse om vampyrer. Det är John Ajvide Lindqvists succébok bearbetad till en lättläst version.

Lisa Bjärbo
Publicerad
I filmversionen av ”Låt den rätte komma in” från 2008 blir mobbade Oskar (Kåre Hedebrant) vän med vampyren Eli (Lina Leandersson).
John Ajvide Lindqvists succédebut ”Låt den rätte komma in” finns nu som lättläst version under namnet ”Vampyren i Blackeberg” Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

Den vanliga versionen av den här boken heter ”Låt den rätte komma in” och gavs ut som en skräckroman för vuxna. Det var John Ajvide Lindqvists debutroman och den gjorde succé.       

Även folk som vanligtvis inte alls lockades av att läsa om vampyrer eller skräck fastnade i hans berättelse.

Vid det här laget är det många, många som läst den eller sett någon av filmversionerna. Jag, till exempel. Jag har läst vartenda ord John Ajvide Lindqvist gett ut sedan den där debuten, trots att jag egentligen inte ens dras till skräck och oftast ogillar att läsa om övernaturliga väsen.

Han är fruktansvärt bra. Och därför är det så väldigt roligt att flera av hans böcker numera finns i bearbetad, lättläst version, så att ännu fler kan ta del av dem.

Det handlar om 12-åriga Oskar, som sitter hemma i sin lägenhet i Blackeberg och läser skräcknoveller och drömmer om hämnd på sina plågoandar i skolan. När han träffar på den nya grannflickan Eli är det första gången på länge som någon är snäll mot honom. Men det är något mystiskt med henne.

Hon har inga föräldrar, hon luktar konstigt och hon kan klättra uppför tre våningar. Och så börjar det ske mord i Blackeberg. Hemska, bestialiska mord, där människor töms på blod.

Det ska sägas att ”Vampyren i Blackeberg” är otäck. På riktigt. Den är utgiven för vuxna läsare, stämningen är mörk och kuslig från sidan ett, och vampyrerna är fasansfulla. Jag vet flera som inte klarat av att läsa vidare i boken, och slängt den ifrån sig. Men så funkar inte alla.

En del av oss gillar tydligen att bli skrämda när vi läser, och kan tänka oss att se på skräckfilm efter skräckfilm. Och är man den typen av människa – tonåring som vuxen – så är det här en extremt välskriven skräckroman med många bottnar.

I den lättlästa versionen är texten bearbetad av Niklas Darke, kraftigt nedkortad och förenklad. Han har också bearbetat två av John Ajvide Lindqvists andra titlar, som i lättläst version heter ”När de döda vaknar” och ”Människohamn”.

Alla tre är fantastiska, men ”Vampyren i Blackeberg” är med sin unga huvudperson förmodligen den som tilltalar en ung läsare mest.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons