Erotisk bokboom inte över

2012 kommer att gå till historien som det år då E L James romaner om Christian Grays sexuella vanor slog alla tänkbara försäljningsrekord. Men den erotiska boomen är långtifrån över - tvärtom, när den största uppmärksamheten kring ”Femtio nyanser av honom” lagt sig står en rad mer eller mindre ekivoka böcker på tur.

Publicerad
Annons

Framförallt är det den japansk-amerikanska författaren Sylvia Days bok ”Reflected in you” (ung. ”Speglad i dig”) som har tagit bokmarknaden med storm. Sedan Days bok kom ut i Storbritannien för en vecka sedan har den redan sålt i 80,000 exemplar, rapporterar The Guardian, som menar att bara två böcker haft högre försäljning under sin första vecka sedan mätningarna började (de böckerna skrevs av JK Rowling och Dan Brown). Liksom E L James slog Sylvia Day igenom med en självpublicerad e-bok, ”Bared to you”, som kvickt plockades upp av bokförlaget Penguin i april.

I kategorin snarlika uppföljare till ”Femtio nyanser av honom” återfinns också Vina Jacksons trilogi om en ung violinists romantiska eskapader, vars andra bok ”Åttio dagar blå” gavs ut på engelska i går. Med en hastighet som endast kan förstås i termer av vinstmaximering gavs den första boken ut i september, den andra i oktober medan den avslutande kommer ut nu i november. Med samma frenesi har böckerna även översatts till ett flertal språk. Den första boken i ”Åttio dagar”-trilogin har redan kommit på svenska, och under vintern kommer de övriga två.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons