Varför har statsministern Harpsund?

Finlands president Urho Kekkonen och statsminister Tage Erlander i den berömda Harpsundsekan under Kekkonens besök i Sverige 1967.
Finlands president Urho Kekkonen och statsminister Tage Erlander i den berömda Harpsundsekan under Kekkonens besök i Sverige 1967. Foto: Jan Collsiöö/TT
Dick Harrison
Publicerad
Annons

Sveriges statsminister har en rekreations- och representationsbostad på herrgården Harpsund utanför Flen. Varför? Hur kan det komma sig att staten förfogar över denna egendom? Är den köpt eller testamenterad?

Mannen bakom Harpsund hette Carl August Wicander, en svensk industriman som övertagit fadern Hjalmars korkfabrik och utvidgat verksamheten. Mellan 1922 och 1946 var han verkställande direktör för Linoleum AB Forshaga. Den lika förmögne som initiativrike Wicander hade även gjort sig ett namn inom flygbranschen och varit en av det svenska flygets portalfigurer på 1930- och 1940-talen. Hans framgångar parades med generositet och donationer, något som även kom samhället till del. I det testamente Wicander upprättade 1949 fastlades att egendomen Harpsund skulle skänkas till svenska staten, med avsikten att den skulle fungera som rekreations- och representationsbostad för statsministern.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons