ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

Laurus

Helgonlegenden som blev en rysk bestseller

Jevgenij Vodolazkin föddes i Kiev 1964 och är verksam som expert på forntidens ryska litteratur vid Pusjkinhuset i Sankt Petersburg.
Jevgenij Vodolazkin föddes i Kiev 1964 och är verksam som expert på forntidens ryska litteratur vid Pusjkinhuset i Sankt Petersburg. Foto: Ersatz

”Laurus”, Jevgenij Vodolazkins roman om en manlig hjältes yttre och inre resa i sökande efter det heliga ljuset, har hyllats i Ryssland. Andrea Lundgren är stundtals så tagen att hon vill gå i kloster.

Andrea Lundgren
Publicerad

Efter att ha fött barnet ligger modern på knä med pannan mot kyrkgolvet och ber i flera timmar för att han ska få leva. Platsen är norra Ryssland år 1440 och pesten härjar i landet. Snart ska den komma att ta både hennes och faderns liv. Men barnet, Arsenij, överlever. Det är början på ett långt och sällsamt liv. Den föräldralöse uppfostras av sin farfar som lär honom att läsa och skriva och dessutom allting om växternas läkande krafter. Det visar sig snart att pojken har magiska händer, och när farfadern dör måste Arsenij ta steget till självständighet och axla den gamles mantel i rollen som helare.

Det sagolika anslaget är ingen slump. Författaren Jevgenij Vodolazkin är verksam i Sankt Petersburg som medeltidshistoriker med fornrysk litteratur som specialitet, och har i sitt arbete med denna roman inspirerats av helgonlegender och rysk folktro. De besvär som folk kommer till Arsenij med får alla sin religiöst grundade moraliska förklaring. Syndiga tankar ger huvudvärk, och när den sjuke sedan börjar göra gott blir han också frisk (gärna med hjälp av lite handpåläggning).

Laddar…