150 000 svenskar har privat sjukförsäkring

Medan den offentliga sjukvården rustar ner, rustar försäkringsbolagen och de privata vårdgivarna upp. Allt fler svenskar väljer att teckna en privat sjukvårdsförsäkring för att slippa köa till vården. På fyra år har antalet sjukvårdsförsäkrade mer än fördubblats, från 67 000 till 151 000.

Anna-Lena Haverdahl
Publicerad
Annons

I stället för oviss väntan på diagnostik och behandling försäkrar man sig om en garanterad genväg till vården och de annars så svårtillgängliga specialistläkarna. Det innebär att man måste betala två gånger för samma sak, först som skattebetalare sedan som försäkringstagare. Principen lika vård för alla som länge varit mottot för svensk sjukvård, gäller inte längre. Snabb tillgång till vård har blivit en fråga om pengar och vilken försäkring man har.
Den dyraste försäkringen ger vård samma dag eller dagen efter, utan vare sig remiss eller påfrestande väntetider. Det gäller allt från luftrörskatarr till cancervård. Men det handlar inte om att gå före i den vanliga vårdkön utan om en entrébiljett till en privat vårdsektor vid sidan om den offentliga vården.

Drygt 150 000 svenskar har redan tecknat en sjukvårdsförsäkring och intresset bara ökar. Enligt Anders Sundbergh, chef för försäkringsavdelningen på Praktikertjänst, kan det finnas en risk för att den offentliga vården på sikt kommer att utarmas om många läkare hellre väljer att arbeta för den privata sidan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons