ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Nordkorea stänger sin egen kassako

Industrizonen Kaesong hålls stängd för andra dagen i rad, och nu hotar Nordkorea med att stänga zonen helt. Detta trots att de sydkoreanska företagens produktion är en av landets få möjligheter att få in hårdvaluta.

Anna K Eriksson
Publicerad

Cirka tio kilometer utanför Seoul ligger industrizonen Kaesong, det enda koreanska samarbetsprojekt som – med vissa undantag – har fungerat. Zonen härbärgerar idag 123 sydkoreanska industriföretag på nordkoreansk mark, och innebär en kassako för den fattiga grannen i norr. Drygt 50 000 nordkoreaner arbetar i fabrikerna, men deras lön betalar företagen direkt till den nordkoreanska staten. Kaesong har sedan öppningen 2003 genererat nära 2 miljarder dollar till Nordkorea, enligt Reuters. Produktionen sträcker sig från textil och skotillverkning till elektronik – och bilkomponenter.

För de sydkoreanska företagen innebär zonen en möjlighet att få tag på billig arbetskraft som talar samma språk. Låga produktionskostnader har inneburit ett mer fördelaktigt läge för de företagen som möter priskonkurrens från producenter i övriga Asien och Kina. Förra året ska Kaesongföretagen ha producerat varor motsvarande 470 miljoner dollar, enligt BBC. Allt som produceras i zonen exporteras till Sydkorea för vidare försäljning.

Laddar…