Nära till festen

Regnrock eller dans runt midsommarstången i kortbyxor, immiga supar i skärgården eller avslappnat häng på en balkong i stan. Midsommar är en av våra mest traditionella helger och många stockholmare lämnar asfalten för grönare nejder, men det finns möjligheter att fira på närmare håll.

Publicerad
Annons

Västkusten, Gotland, Österlen, Öland och så vidare – startskottet för semesterfirarnas lämmeltåg går i veckan och för de flesta stavas det sillunch, jordgubbar och kött på grillen när kvällen nalkas. Men alla har inte sommarställe eller släkt och vänner med plats, kanske måste jobba eller helt enkelt inte känner för timmarna på E4, E20, X2000 och så vidare. Det saknas inte alternativ, vare sig en innerstadspromenad bort eller utanför tullarna, för den som gillar traditioner. Skansen är en klassiker: kransbindning, majstångsresning, folkdanslag, spelmän och hela paketet. Vasaparken är en annan samlingspunkt, liksom en rad parker och anläggningar utanför stan där små grodorna dansas: Hågelbyparken, Siggesta gård, Ösmo hembygdsgård, Spånga kyrka, Nynäshamns hembygdsgård och så vidare, och så vidare. Ett tips är att gå in på www.stockholmtown.com och leta reda på något passande.

Ann-Charlotte Jönsson är presschef på turistorganisationen Stockholm visitors board och berättar att man oftast försöker styra undan besök från utländska journalister under midsommarhelgen - stan är sig helt enkelt inte lik. Det är en helg när nöjeslivet i stort sett flyttar ut på landet och naturligtvis hamnar stora delar av det i skärgården: Grinda, Sandhamn, Utö och Möja ör populära platser att tillbringa helgen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons