Receptspecial: Lingon

Just nu är det säsong för lingon i våra skogar. Njut av de läckra bären och använd dem både i mat, desserter, bröd och tillbehör. Vi bjuder på tio olika recept.

Publicerad
Annons
Foto: COLOURBOX

Yvonnes kryddiga lingon

1250 g knappt mogna lingon, de innehåller mycket pektin

700 g socker

1 dl vatten

3 kanelstänger

3 krossade kryddpepparkorn

8 kryddnejlikor

1–2 stjärnanis

1/2–1 krm grovmald svartpeppar

1. Låt lingon, socker, vatten och kanel smälta ihop på svag värme. Koka sedan allt i 5 minuter och skumma av.

2. Tillsätt övriga kryddor och låt sjuda i 7–8 minuter. Skumma av, sylten ska vara fast och klar. Kanelstängerna kan vara kvar eller tas bort.

3. Häll upp på väl rengjorda burkar som värmts i ugnen i 100 grader i 10 minuter. Sätt på tättslutande lock, vänd burkarna upp och ner och låt dem svalna något innan du vänder dem rätt igen. Obruten förpackning förvaras i rumstemperatur, öppnad i kylen.

Annons
Annons

Annelis sura lingon

1. Välj ut de största och finaste bären, de får inte vara för mogna för då spricker de, och skölj dem.

2. Koka upp vatten och låt det svalna. Lägg lingonen i en flaska med vid hals och häll i det avsvalnade vattnet.

3. Sätt på tättslutande lock och låt stå och dra i 4 veckor. Servera med grädde eller glass.

Foto: KATJA KRISTOFERSON

Lingonlimpa

Bikarbonatbröd, filmjölkslimpa eller lingonlimpa. Kärt bröd har många namn!
Till receptet

Foto: JUREK HOLZER

Vild köttfärslimpa

Riktigt hederlig husmanskost som smakar underbart med lingon.
Till receptet

Foto: ULRIKA EKBLOM

Lingonpajer

Låt varje gäst få en egen paj. Lika goda kalla som ljumma.

Till receptet

Annons
Annons

Renskavsgryta med lingon och kantareller

En klassiker inom viltmat

Till receptet

Foto: KATJA KRISTOFERSON

Lingonrulle

”Lingonrulle är en härlig variant av den klassiska rulltårtan.”
Till receptet.

Börjare med lingonchutney

Hamburgare är aldrig fel, med älgfärs blir det riktig lyxmat.

Till receptet

Foto: ANNE NYBLAEUS

Potatiskakor med rimmat sidfläsk och rårörda lingon

Använd överblivet potatisstomp till att göra gyllenstekta potatiskakor. Öka på mängderna om du gör potatiskakor på mer än 5 dl stomp.

Till receptet.

Foto: MALIN HOELSTAD

Kalkonwallenbergare

4 portioner. Serveras med mos, rårörda lingon och skirat smör.
Till receptet

Varm chokladbakelse med apelsinsallad och frysta lingon

Enkel och uppskattad dessert som fulländar nyårsmenyn. Bakelserna ska vara krämigt rinniga inuti och serveras omedelbart.

Till receptet

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons