”Orimligt betala skogsägare för att inte bryta mot lagen”

Det är rimligt att se skogägande som ett slags gratis arrende, där riksdagen har bestämt att vi tills vidare får sköta skogen och behålla avkastningen, skriver Aron Westholm, Lisa Westholm och Erik Westholm. Arkivbild.
Det är rimligt att se skogägande som ett slags gratis arrende, där riksdagen har bestämt att vi tills vidare får sköta skogen och behålla avkastningen, skriver Aron Westholm, Lisa Westholm och Erik Westholm. Arkivbild. Foto: Petra Lindell/TT

Förr var vi markägare skyldiga att tåla ett visst intrång i markanvändningen. De senaste årens ändringar i lagstiftningen har gått i motsatt riktning. Nu ska skogsägare få betalt för att inte bryta mot miljölagstiftningen. Det är en orimlig princip som inte gäller för andra miljöstörande verksamheter, skriver skogsägarna Aron Westholm och Lisa Westholm samt professor Erik Westholm.

Publicerad
Annons

En artrik och varierad natur är grunden till robusta ekosystem som klarar störningar till exempel i form av klimat­förändringar. Det är också basen för ett rikt friluftsliv. Det här är allmänna intressen vars skydd finns inskrivet i svensk miljölagstiftning. I skogslagstiftningen jämställs miljömålet med produktionsmålet för skogsbruket. Ändå är det få områden i samhället där den privata äganderätten är så stark och försvaras med sådan frenesi som när det gäller skogen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons