ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Brittiska läkare testar böcker på recept

Anorexi, depression eller en anhörigs demens. Att spegla sig i litteraturen kan ger perspektiv som hjälper. I England samarbetar den offentliga vården med biblioteken för att via litteraturen få patienter att må bättre och stärka sina liv. The Reading agency tar fram listor på kvalitetslitteratur som ska finnas på biblioteken och läkarna skriver ut böcker på recept vid olika sjukdomstillstånd.

Eva Bergstedt
Publicerad

Fyra tusen läkare i England använder sig i dag av ”Böcker på recept” för att hjälpa sina patienter till ett bättre välbefinnande. Det nationella programmet kring läsning och hälsa ”Reading well – books on prescription” är ett samarbete mellan brittiska allmänläkare, patientorganisationer och landets bibliotek. Som ett nav i arbetet finns The Reading Agency, en läsfrämjande organisation som länge haft samarbete med biblioteken för att främja läsning bland barn och vuxna, inte minst i syfte att utjämna sociala skillnader.

– Biblioteken är viktiga i vårdsamarbetet eftersom de tillhandahåller böckerna gratis och är neutrala platser dit alla kan komma, säger Debbie Hicks, en av grundarna till The Reading Agency.
Organisationen har sina lokaler i The Free Word center i centrala London, där flera sammanslutningar med fokus på det fria ordet finns inrymda, däribland Internationella Penklubben.

Laddar…