Laglig vinhandel på nätet lockar fler

Fler och fler vänder sig idag till andra aktörer än det klassiska Systembolaget när de ska köpa vin. Internet har öppnat nya möjligheter och en rad nya alternativ finns att välja mellan.

Publicerad
WEBBSIDOR
Foto: WEBBSIDOR
Annons
WEBBSIDOR
Foto: WEBBSIDOR
Foto: WEBBSIDOR

HEMKÖRT

Att handla vin på nätet har varit möjligt sedan ett tiotal år tillbaka. Understundom har det dock varit något oklart om detta varit lagligt eller ej. Idag är det emellertid inga problem, så länge den svenska alkoholskatten och momsen betalas. Vinhandeln på nätet har under dessa år utvecklats från ”tre flaskor för en hundring” och billiga boxvinsaktörer till dagens fokus på utvalda sortiment, rådgivning, vinprenumerationer och framförallt service i form av hemkörning till dörren.

En vinfirma med fokus på det sistnämnda är Winefinder. Den startade 2005, då mest som en vinklubb med inriktning på investeringsviner och vinaktiehandel, men har sedan mer och mer gått till att vara en vinbutik på nätet med leverans hem till dörren.

Annons
Annons

Winefinder var först i Sverige (2007) att få tillstånd av Skatteverket att bedriva distansförsäljning av vin till svenska privatkunder. De ansvarar därmed för att betala in alkoholskatt och moms till staten, vilket gör denna handel helt laglig. På Winefinders sajt kan man köpa viner i lådor om sex eller tolv flaskor men också speciella lådor som följer olika teman eller säsonger. Winefinder är också en betydande aktör inom Sverige när det gäller så kallade samlar- och auktionsviner.

En intressant sak som dyker upp i Winefinders försäljningsstatistik är att även om naturligtvis storstadskunderna är flest, så ökar handeln över nätet i städer som ligger långt från Systembolagets tre specialbutiker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Ett tecken på att vinintresset fortsätter att växa i Sverige. Fler och fler vill ha tillgång till exklusiva och unika viner.

En liknande aktör, och också en av nischens pionjärer, är Australian Wine Club. Företaget startades 2004 av australiern Mark Majzner som när han kom till Sverige saknade många av sina australiska favoritviner på Systembolaget. Idag erbjuder han lådor med vin från hela världen. För den som inte orkar eller vill välja själv finns också möjligheten att prenumerera på vin. Fyra eller sex gånger per år dyker det då upp en liten överraskningslåda med utvalda viner vid dörren. Australian Wineclub arrangerar också, precis som många andra av aktörerna, provningar och andra vinarrangemang för sina medlemmar.

Dessa företag är två exempel på de nya aktörer som har vuxit fram på nätet under de senaste åren. Andra som har liknande upplägg är The Wine Company, Tryffelsvinet, Kvalitetsvin, Franskabolaget och Handlavin för att nämna några.

Annons
Annons

Även Systembolaget satsar på att vidareutveckla en smidigare handel genom sin e-beställning. Man måste fortfarande hämta sitt vin på vald Systembolagsbutik, men man kan nu beställa viner från beställningssortimentet via nätet. Huruvida tjänsten i framtiden även ska inkludera vinerna i det vanliga sortimentet är ännu oklart.

Jens Dolk är Svenska Dagbladets vinskribent.

Sju exklusiva viner

Betyg: 6 av 6

Saint Clair Omaka Pinot Noir

169:-, 2009, Nya Zeeland, 94842, Röda Kryddiga & Mustiga

Full pott! Solmogen utan att bli godis. Rödbärig utan att bli för syrlig. Kryddig och toffee-aktig fatton utan att vara för mycket.

Betyg: 5 av 6

Bründlmayer Riesling

189:-, 2009, Österrike, 94857, Vita Friska & Fruktiga, Torra

Härlig riesling som blandar sötfruktig men sval aprikosighet med frisk vass citrusaktig syra. Gärna till fisk och skaldjur med syrliga tillbehör.

Betyg: 5 av 6

Bourgogne Blanc

175:-, 2009, Frankrike, 94872, Vita Fylliga & Smakrika, Torra

God, sval äpplig doft och smöriga fattoner. Mogen, smakrik äpplighet och fattoner lättas upp av frisk och fräsch syrlighet.

Betyg: 5 av 6

Château Rollan de By

269:-, 2004, Frankrike, 90032, Röda Strama & Nyanserade

Mörkbärig, tät doft med torkad körsbärston. Solmogen smak med sötmogna toner som blandas med avslutande kärnbärig smak och syrlighet.

Betyg: 5 av 6

Ravenswood Old Hill Zinfandel

399:-, 2005, Sonoma, USA, 94917, Röda Fruktiga & Smakrika

Klassisk smakrik -zinfandel med mörk sötbärig björnbärsdoft och rostade fattoner. Kraftfullt vin som kräver sin mat.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons