ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Ny teknik gör våra samtal allt ytligare”

”Flera barn jag intervjuade för min bok sa att de aldrig hade gått en promenad med sin pappa utan att han hade haft sin telefon i handen”, säger Sherry Turkle. ”Det är i öppna, spontana samtal som empati och intimitet utvecklas.”
”Flera barn jag intervjuade för min bok sa att de aldrig hade gått en promenad med sin pappa utan att han hade haft sin telefon i handen”, säger Sherry Turkle. ”Det är i öppna, spontana samtal som empati och intimitet utvecklas.” Foto: Jonas Borg/ Nobel Media

”Techno-Freud” – det har psykologiprofessorn Sherry Turkle kallats i sin roll som uttolkare av hur ny teknik förändrar oss och våra relationer. Nu oroar hon sig för att vår förmåga till empati minskar. En stor studie visade att studenter har svårt att sätta sig in i hur andra tänker och känner.

Maria Carling
Publicerad

I sin nya bok ”Reclaiming conversation – the power of talk in a
digital age” höjer Sherry Turkle, professor vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston, USA, ett varningens finger och uppmanar oss att inse att vi möjligen står inför en empatikris. Hennes oro grundar sig bland annat på två nya forskningsstudier.

Den ena visar att telefonernas ständiga närvaro gör att vi väljer att prata om ytligare saker än förut. Även om den är avstängd och ligger en bra bit bort så påverkar den vad vi pratar om. Den andra studien visade att studenters förmåga till empati hade minskat med 40 procent de senaste 20 åren. Minskningen var störst under de senaste tio åren. Förmågan till empati mättes genom att studenterna fick läsa berättelser om människor och svara på vad de tänker och känner. Forskarteamet bakom studien spekulerade i att detta kan bero på att unga tillbringar allt mer tid på nätet och mindre med att umgås i verkliga livet.

Laddar…