Valarbetare fällda för fusk Socialdemokraterna ser över utbildningen av funktionärer vid val

En fällande dom om misstänkt valfusk i Stockholm rörde snabbt upp politiska svallvågor. Frågan ska diskuteras vid ett möte med samtliga riksdagspartier. Socialdemokraterna ser över utbildningen av valarbetare och partisekreterare Lars Stjernkvist talar om ett allvarligt brott.

Cecilia Axelsson
Publicerad
Annons

Det var valfusk, eller mer korrekt uttryckt ”otillbörligt verkande vid röstning”. Stockholms tingsrätt går på en sträng linje i sin bedömning av händelserna vid ett valmöte på äldreboendet Skolörten i Hässelby den 5 september 2002.
Två valarbetare, Klas Innergård och Saied Tagavi, döms till 75 dagsböter var och ska även betala rättegångskostnader på 9 000 respektive 10 000 kronor.
Tingsrätten finner det ”oförklarligt” att två erfarna partiarbetare föll undan för kraven från en 84-årig kvinna om att genomföra en poströstning vid mötet, trots att båda egentligen tyckte att det saknades förutsättningar för att rösta.

Valarbetarnas förklaring, att de ställdes inför en stressad och kaotisk situation som de inte räknat med, ”kan med hänsyn till omständigheterna inte godtagas”, skriver tingsrätten i domen.
Vice överåklagare Mats Åhlund är nöjd.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons