”Jag blir sällan sugen på något sött”

Ann Fernholm, vetenskapsjournalist.
Ann Fernholm, vetenskapsjournalist. Foto: Tomas Oneborg

FETTFÖRESPRÅKARE Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm vill få oss att förstå hur mycket elände ett högt blodsocker kan ställa till med. Hon går gärna ned på molekylnivå när hon förklarar varför. – En lågfettdiet rubbar kroppens biokemi.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Ann Fernholm har en tydlig mission: att öka kunskapen om faran i att dagligen ha höga blodsockervärden. Sju av tio som får hjärtinfarkt har förhöjd blodsockernivå. Tillståndet ökar också risken för inflammationer i kroppen och med det följer ökad risk för cancer, demens och stroke. En miljon svenskar har diabetes typ 2 eller metabolt syndrom som är ett förstadium till diabetes typ 2.

Det är ord och inga visor när vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm radar upp vetenskapliga bevis för sin tes i boken ”Ett sötare blod” som kom förra året. Hennes djupdykning i ämnet började med att hon år 2009 intervjuade en kvinnlig typ 2-diabetiker som, på eget initiativ, börjat med LCHF-kost. Efter två ynka dagar blev blodsockret stabilt och kvinnan slapp insulinbehandling. Efter två år hade hon gått ned över 40 kilo. Ann Fernholm blev nyfiken och började alltmer fråga sig vad hon egentligen lärt sig under sin doktorsutbildning i biokemi. Boken bygger på en genomgång av ett stort antal forskningsstudier och ger en tillbakablick som förklarar varför läkare och forskare fastnat i vissa förklaringsmodeller.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons