Revisorer på dubbla stolar

De stora revisionsbyråernas intäkter från andra tjänster än den traditionella revisionen ökar kraftigt på flera håll. Särskilt tydlig är trenden i två av de svenska storbankerna. Men den framgångsrika försäljningen av konsulttjänster hotar revisorns oberoende, menar kritiker.

Publicerad
Annons

Att de stora byråerna som PWC och KPMG blir allt skickligare på att använda revisionen som ett verktyg att sälja in andra konsulttjänster till sina kunder är en tydlig trend. Det är särskilt i de svenska storbankerna, SEB och Nordea där revisionsbyråerna i allt högre utsträckning får hjälpa till med andra konsulttjänster som skatterådgivning, värdering och effektiviseringsanalyser.

I SEB och Nordea har revisionsjätten PWC respektive KPMG flyttat fram sina positioner rejält. Under 2008 fakturerade PWC sin kund SEB nära 109 miljoner kronor. Då hade knappt hälften av faktureringen någonting med revisionen att göra – en förhållandevis hög siffra. Men för 2012 hade kringtjänsterna vuxit ytterligare. Nu tjänar PWC mest på sin rådgivning som inte har med revision att göra.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons