Fortsatt mystik kring dödliga vargattacken

Kolmårdens djurpark är med sina 1,75 kvadratkilometer Nordens största djurpark. Ett vargrevir i det vilda är i genomsnitt mellan 900 och 1200 kvadratkilometer stort.
Kolmårdens djurpark är med sina 1,75 kvadratkilometer Nordens största djurpark. Ett vargrevir i det vilda är i genomsnitt mellan 900 och 1200 kvadratkilometer stort. Foto: Daniella Backlund

Hur kunde Kolmårdens tama vargar döda den skötare som matat dem med nappflaska? När Lars Berge söker svar finner han en saga om människans fåfänga försök att tämja naturen.

Lars Berge
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Min besatthet föddes på Halloween för ett par år sedan. Tillsammans med tusentals andra innehavare av kundkort till en av de stora livsmedelskedjorna åkte jag och barnen till Kolmårdens djurpark under höstlovet. Vi ställde bilen på en jättelik asfalterad parkeringsyta. Vi stod i en lång ringlande kö för att checka in på Vildmarkshotellet. Till sist kunde vi äntligen passera entrégrindarna till själva djurparken, som var fylld av häxor, zombies och andra otäcka varelser.

Där inne svävade vi ljudlöst i linbanans gondoler över gäspande lejon. Vi såg chimpanser rasa runt på apberget och kasta frukt och avföring på varandra, till mina söners oförställda glädje. Barnen lade emellertid inte märke till gorillan. Den som satt ensam i ett hörn med ledsna ögon och de långa armarna snurrade runt sin väldiga kropp.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons