Min död är min

VÄRDIGT SLUT Makten över sitt liv och den ovillkorliga rätten till sin död borde höra till de icke förhandlingsbara mänskliga ­rättigheterna. Det skriver för­fattaren och SvD-medarbetaren Cordelia Edvardson.

Publicerad
SCANPIX
Foto: SCANPIX
Annons

Den som förvägrades rätten till sitt liv kan finna det särskilt obarmhärtigt och orättfärdigt att även nekas rätten till sin död. Eftersom jag har tämligen unika erfarenheter på området ber jag att få höras som expertvittne i den pågående debatten om rätten till läkarassisterat självmord.

Låt mig börja med utkastet till en novell som aldrig blev skriven. Novellen skulle handla om en ung kvinna i min egen, dåvarande, ålder, 30 plus. Det är en flammande, fullkomlig höstdag, den vackra och mycket välklädda kvinnan promenerar lugnt, samlat och målmedvetet under den snörräta alléns gamla träd som slösar sin röd-grön-gyllene färgprakt över hennes väg mot en vit, herrgårdsliknande byggnad med välavvägda, klassiska proportioner. En byggnad ”dit en spårhund ej vägen fann”, och aldrig skulle finna, tänkte hon flyktigt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons