”Inte bra om vi fick en ny revolution”

MOSKVA. Det ryska folket gick på söndag till val för att välja ny president. Men det är ett val som i praktiken bara kan vinnas av en person - premiärministern och tidigare president - Vladimir Putin.

– Det känns konstigt att gå till ett val när jag inte har några seriösa alternativ att välja emellan. Självklart lägger jag inte min röst för Putin, men vem av de andra fyra spelar ju egentligen inte någon roll. Nu blev det Prochorov, han kan i alla fall inge ett visst litet hopp, säger Irina Smirnova, 56-årig hemmafru, efter att ha lagt sin röstsedel i urnan i vallokal 166 i centrala Moskva.

Jan Blomgren
Publicerad
Annons

På valsedeln fanns förutom Putin också kommunistledaren Gennadij Ziuganov, ultranationalisten Vladimir Zjirinovskij, Putinpolaren Sergej Mironov och dollarmiljardären Michail Prochorov, som bara för ett knappt år sedan steg in i politiken.

Det är ungefär som om en inbiten svensk socialdemokrat skulle rösta på en ny statsminister och det på valsedeln bara fanns fem namn: Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Carl Bildt, Bo Lundgren och Anders Björck. Entusiasmen skulle nog inte vara så stor...

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons