Tove Jansson var så mycket mer än Mumin

Tove Jansson sommaren 1961, under en båttur vid hennes barndomsö Bredskär i Finska viken, där hon hade flera hus.
Tove Jansson sommaren 1961, under en båttur vid hennes barndomsö Bredskär i Finska viken, där hon hade flera hus. Foto: Alf Lidman/TT

Sirke Happonen, expert på Mumintrollen, har sammanställt en bok med Tove Janssons tidiga texter. En snygg volym som fördjupar förståelsen av författaren, tycker Sebastian Lönnlöv.

Publicerad
Tove Jansson i ateljén år 1956.

Tove Jansson i ateljén år 1956.

Foto: Förlaget
Annons

Mumintroll och filifjonkor i all ära, men Tove Jansson var så mycket mer än Mumin. I samlingar som ”Lyssnerskan”, ”Dockskåpet”, ”Resa med lätt bagage” och ”Brev till Klara” bjöd hon på en läskigt precis novellkonst som slår det mesta i genren. Den nyligen nerplockade utställningen på Millesgården påminde om att det var som modernistisk konstnär Jansson ville bli ihågkommen. Betänk det nästa gång du dricker en klunk ur din massproducerade Muminmugg.

Sirke Happonen, en av världens hängivna Muminkännare, har ägnat sin avhandling i litteraturvetenskap åt samspelet mellan illustration och text i Muminböckerna. Dessutom har hon översatt några av dem till finska och författat en guidebok för besökare till Mumindalen. Nu har hon bidragit till att bredda Janssons egen bibliografi med en samling av texter som tidigare inte publicerats i bokform, kryddad med originalillustrationer och ett urval av andra bilder.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons