Modet att köra. En saudisk kvinnas protestHennes kampanj ändrade Saudiarabiens lagstiftning

Manal al-Sharif på besök i Berlin. Hon är dataingenjör, författare och kvinnorättsaktivist. 2011 utsågs hon till en av världens viktigaste tänkare av tidskriften Foreign Policy och 2012 tilldelades hon Václav Havel-priset av Oslo Freedom Forum. Hon är bosatt i Australien och medverkar frekvent i bland annat CNN, BBC och New York Times.
Manal al-Sharif på besök i Berlin. Hon är dataingenjör, författare och kvinnorättsaktivist. 2011 utsågs hon till en av världens viktigaste tänkare av tidskriften Foreign Policy och 2012 tilldelades hon Václav Havel-priset av Oslo Freedom Forum. Hon är bosatt i Australien och medverkar frekvent i bland annat CNN, BBC och New York Times. Foto: ibl

Manal al-Sharifs våghalsiga aktion och ihärdiga kampanjande ledde till att saudiska kvinnor numer får köra bil. Hennes bok är lite tillrättalagd – men ger en unik inblick i hur det är att leva under diktaturens religiösa lagar, skriver Henrik Dahlquist.

Henrik D Kugelberg
Publicerad
Annons

Saudiarabien är en diktatur där kvinnor behandlas särskilt vidrigt. Trots att det är uppenbart har svenska politiker svårt att medge det. När Stefan Löfven besökte kungadömet för ett par år sedan meddelade han att ”det är klart att det finns, liksom hemma i Sverige, hinder för kvinnor. Bristande fungerande äldreomsorg gör att kvinnor går ner till deltid och slutar arbeta också i Sverige. Det finns på båda sidor hinder för kvinnors deltagande” (Expressen, 23/10 2016).

Vid tiden för besöket var ett sådant hinder att kvinnor i Saudiarabien inte tilläts köra bil. I boken ”Modet att köra” berättar Manal al-Sharif om hur hon genom ihärdigt kampanjande och en våghalsig aktion förändrade det.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons